Raya Dahulu vs Sekarang

Assalamualaikum,penat betullah tadi baru balik dari genting highlands.Dari pukul 7 pagi sampai pukul 12.40.Sekejap jekan??Melancong ke buat ape nih??Nasib baiklah sempat pergi sekolah.Huh!Ok sebenarnye bukan ini yang saye nak sampaikan.This is>>>bulan ramadhan dah pun dekat.Masa ni jugaklah nak beli baju raya,kasut raya,jalan raya,hantu raya..Hantu raya dan jalan raya mne adelah,just joking.Kalau pegi shopping mall ke masjid india ker mesti pening kepala dibuatnya sebab ramai orang.Ada sesetengah orang nih hari first berpuasa dh beli baju raya dah dan bile mase first day aidilfitri warne baju semuanya luntur.Sebabnye??ok akhir post nnti saye cerite..

Staright to the point..Baca sekejap tajuk atas tu.Tajuk tuh bermaksud perbandingan antara raya dulu dengan sekarang yang sangat jauh berbeza.Jadi saya buat post nih untuk anda buat perbandinganlah yang mne bagus dan yang mne tidak dan sebagai suka2.OK,we will start now!

Dulu,buat kuih sendiri.Sanggup tak tidur malam,berarak sana sini salin resipi.Sekarang,semuanya beli.Kat rumah mane pun,rasanya sama.Kalau berbeza pun cuma cuma bentuk dan warne.

Dulu,seronoknye bile diajak pegi rumah saudara mara.Sekarang,banyak alasan yang diberi.Malaslah.itulah inilah.

Dulu,hantar kat raya sebagai tanda ingatan;yang diterima boleh digantung buat hiasan.Sekarang,hantar sms jer.Eja pun x betul.Simple-simple jeh.Yang hantar kat mak bapak sendiri pun bahasanya kadang2 macam hantar kat kawan;brutal.

Dulu,budak2 berjalan kaki untuk beraya.Sekarang,nak bertandang ke rumah yang selang sepintu pun naik motor.Dah tu siap berempit lagi.

Dulu,budak2 kalau dapat sepuluh dua puluh sen pun dah seronok.Sekarang,dapat seringgit pun masih lagi menyumpah.

Dulu,kalau dapat duit mesti simpan dalam bank x pun dalam tabung.Sekarang,kalau dapat duit jer terus perabiskan duit tuh dgn perkara yg x berfaedah.

Dulu,pelita buat sendiri.Daripada buluh,botol dan tin.Sekarang pakai lampu lip-lap jer.Dah tak dapat nak bezakan dah dengan krismas dan deepavali.

Dulu,budak2 seronok lari sana sini.Sekarang just main PS2,PS3,x pun duduk dalam rumah tengok astro dan movie yg ditayangkan..

Tu jelah yang boleh saye ceritakan untuk hari ini.Satu jawapan yang boleh orang jawab biler kite tanye diorang kenapa x ikut adat tradisi zaman dulu? "Alah kau nih tak ikut peredaran zaman langsung.Kolot betul.Lagipun,zaman dah berubah,dunia dah maju" Ok,sampai di sini post saye untuk hari ini..Eyh,ade lagilah,saye terlupa untuk memberitahu anda sebab ape baju raya warne semuanya luntur bile first day aidilfitri.Jawapannnya ade pada anda,pada setiap pendapat masing-masing.Ok jumpa lagi,tuan blog nk pegi beraya nih!Eyh puasa pun belum habis dah nak raya..Haha >_-

~Put Your Words~

sedutzone said...

esok baru jer nak mula puasa... teringat nak raya dah ker?? ahakz.. anyway, selamat menyambut ramadhan ye...

Cendol said...

Raye skrg krg seronok rsenye..mse bebudak dulu mmg rase seronok.skrg raye biase2 je..pagi raye je seronok then,kosong..kosong..haha
slmt berbuke!tenkiu singgah belog cendol =)

Nurulee said...

Betul betul betul.
Dulu ada jugak tengok mak buat kuih raya.
Sekarang beli je semua. Senang!
Hehehe =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/time-off-for-le-stomach.html

Amir Rusyaidi said...

haha selamat menyambut ramadhan juge :)

Amir Rusyaidi said...

betul tuh.mmg kurang seronok,dh x nmpk budak2 main2 kat luar rumah mcm dulu2..budak2 sekarang suke terperap dlm rumah main video game jeh..org sekarang suke buat hal masing2..first day raya jer seronok,bile hari kedua dan seterusnye dh x seronok..

Amir Rusyaidi said...

samelah..raye dulu mmg best tpi raye sekarang langsung x best..hari raye same jer rase mcm hari biase..dh x dpt bezakan dh

Cik Laure Weng said...

dulu aku main mercun sampai terbakar rambut.. sekarang tak ada budak berani buat mcm tu..hehehe


salam ziarah.. sambil folowww kamu

Amir Rusyaidi said...

haha..sekarang budak2 bukan setakat terbakar rambut tetapi terbakar seluruh anggota badan..hehehe

Tinta Lana said...

Salam amir..maaf lambat..Salam Ramadhan gak..selamat mengerjakan ibadah puasa ya.. :)

Hurmm..lana paling rindu, zaman hantar kad raya n pasang pelita..seingat lana, sekali je betul2 pasang pelita scra gotong royong ngn sepupu, kat kampung. Rindu sangat zaman tu..dlu nak menulis kad raya, siap buat garis2 dulu kat kad tu, tamo bagi tulisan senget,hehehe

Amir Rusyaidi said...

Wah Lana ade jugak zaman pasang2 pelita ni..amir cume ade zaman kutip duit raya keliling kampung jer..Rindu jugaklah zaman tu,tapi nk buat mcmmnekan,mase xleh berputar kembali.Ayat yg last tuh amir pun selalu buat jugak;buat garis2 dulu kat kad tuh sbb xnk bagi tulisan senget..hahaha

 
Amir Rusyaidi©