5 Minutes

Made by me!*cewah sempat lagi promote*
Heyy sistah and bro!Love to meet me? *gedik tul ayat hang!Malas aku nak baca* hahahha.Joking ah.Tak yah ah nak serius sangat.Ok ini entry yang emo sikit.Sikitla tak banyak pun.Minta 5 minit baca k.Ah tak sampai 5 minit pun actually.Aku tak tahu nak start dari mana and how.But this is what I want to tell you..Aku takut..Takut pada masa akan datang.Fobia pun ada.

Aku ni bukan nak cakap aku ni perfect gila nak mati tapi please understand me for 5 minutes only.Korang tahu zaman sekarang ni dah tak selamat dan maybe takkan selamat.Jenayah terlalu banyak.Curi.Rogol.Buli.Bergaduh.Berzina tu pun actually satu jenayah.Gegirl zaman sekarang ni pun bukan main galak lagi dengan perangai tak senonoh depa nuh.Dah tak ada nilai adab dan sopan.Terlalu taksub dengan dunia ke minah2 sekalian?

Mana nilai murni,kesopanan perempuan yang diwarisi sejak turun temurun?Takde!Dah hancur!Kalau ada pun hanya segelintir je...

Aku ingat lagi aku baca satu paper ni,pasal transaksi dosa apabenda tah tu...Budak2 perempuan sanggup nak menggadaikan maruah depa demi dapatkan gajet-gajet mahal.Woi!Korang sedar tak gajet-gajet mahal camtu tak semahal maruah korang yang senang-senang nak digadaikan?!Korang fikir gajet-gajet boleh korang bawak masuk kubur dan selamatkan korang.No!Exactly no.Jangan jadi bodohlah.Tuhan bagi akal untuk kau berfikir.

Yang lelaki pun sama.Dah tak reti nak berpegang pada adab dan sopan.Agama ditolak ke tepi.Isu bergaduh!Isu merogol!Isu mencuri!Kebanyakannya orang Melayu weh!Orang melayu!Korang sedar tak?Kita duduk dekat tanah melayu tapi macam ni perangai orang melayu?!Lepastu banyak baby-baby dicampak dan dibuang.Oh lepas dah buat tak reti pulak nak bertanggungjawab?Itu orang melayu?Ergh!Memalukan....

Sorry to saylah kalau ada kata-kata yang menyinggung or whatever I dont care.Even aku tak tinggal masa zaman dulu tapi hidup zaman dulu is better than now.Kurang kesesakan,kurang jenayah.Kurang dari segala kurang.Teknologi dan kemajuan berjaya merosakkan manusia.Maybe susah nak percaya.Tapi itulah realitinya..Congratulations,technology!!! *tepuk tangan sambil buat muka toya*

Tengok negara jepun.Walaupun bukan negara Islam tapi cara hidup diorang seperti orang Islam..Jaga kebersihan.Hormat orang lain.Negara kita?Ada macam tu?Takde...kalau tengok tandas kat sekolah,sumpah kotor.Najis bersepah sana sini.Itu korang punya kebersihan?Kalau orang Jepun datang sini pun dia tak selera nak masuk tandas tu.Kebersihan tu bukannya tanggungjawab tukang sapu,pencuci lantai,cleaner semua tu.Bukan!Tapi tanggungjawab semua orang.Ah!Even kalau semua orang ada kemahuan untuk menjaga kebersihan,tukang sapu,cleaner and yg sewaktu dengannya tu takkan wujud.Haha.Sorry to say tapi tulah kenyataannya.Malaysia ni dah tak selamat.Undang-undang tak ketat langsung.

For conclusionnya,Malaysia ni memang dah tak selamat.Orang Bangla,Indon,Nepal dan yang seangkatan dengan grup2 ni dah bertambah-tambah dah.Kalau korang pergi KL...korang takkan rasa yang korang ada kat Malaysia..tapi korang sebenarnya ada dekat Indonesia.Ada dekat Bangladesh.Bila naik bas awam,kalau buat banci...orang asing yang banyak naik.Yes!Sorry aku direct jer taip..memang tu yang berlaku sekarang.

Sama ada kita suka ataupun tak suka,hakikatnya korang kena terima...50 tahun lagi bumi Malaysia akan penuh dengan orang Indon.Anak cucu korang sendiri maybe akan mempunyai suami atau isteri dari negara luar...Sebab masa tu mereka tidak lagi mengenali orang Malaysia.Sebab celik2 mata jer orang indon dan bangla yang ada depan mata.Haha.

So sorry for my entry kali ni...kali ni aku straight to the point jer.I dont care whatever you want to say because this is my opinion!Aku dah cakap yang entry aku kali ni penuh emosi eh tak sikit jer.Klah anything?Comment jer.

So for boys and girls....stop stoplah couple bagai...Takdenya seksa korang kalau korang tak couple.Lagi bahagia adalah.Bahagia dari maksiat.Bila dah clash atau terlanjur barulah tergedik2 menangis macam drama filem tamil.Eh tak drama melayu sebenarnya.Bajet buat drama murahan tu...Ah dah banyak sangat 'teater' free yang ending dengan sedih macam tu masuk dalam paper.Takkanlah sikit pun korang tak ambil iktibar.Haish....Ah!Tak guna pun sebenarnya aku cakap cam ni sebab korang akan still buat.Pak ustaz dan ustazah dah banyak bagi ceramah...tak jadi jugak.Pendidikan Islam yang korang belajar dari darjah 1 sampai sekarang kat sekolah takdenya korang ambil iktibar.Semua tu dipelajari sekadar untuk dijawab di atas kertas.Lepas dapat keputusan cemerlang semuanya dibiarkan dan dilupakan.

Orang kata buka aurat tu dosa..tapi still buat jugak..Haish..Aku tak kata yang aku ni perfect gila nak matiiiiii...tapi just bagi nasihat sebab Malaysia dah tak selamat...

Malaysia dah tak selamat!Malaysia dah tak selamat!Rakyat Malaysia dah tak selamat!

K bye!! =="

~Put Your Words~

Farahani Faizal said...

Wodehhh. Respect laaa awak bagi pendapat berani mcm ni. Serius i suka. haha. Betul kata awak, malaysia skrg dah tak selamat, banyak bangla, banyak jenayah, banyak maksiat,. org melayu dengan bangsa lain tahh, xdapat lg dibezakan.

Am_Mir said...

You have my RESPECT man! Cool one! (y)

Amir Rusyaidi said...

@Farahani Faizal Haha mmg dah takleh tahan lagi actually.Sakit mata!Haha semoga kita dilindungi.

Amir Rusyaidi said...

@Am_Mir Haha nothing much.Thanks for support. :)

ashril mazlan said...

@Amir Rusyaidi x lekks...huhuhu...anyway i as you bff....support you :) #malaysiaunderattack #banglaindonepal

 
Amir Rusyaidi©