Life Is A Challenge

Ya.. maybe sometimes it's true that tak semua orang dalam dunia ni suka dengan kita. Persepsi orang pada kita berbeza. Ada orang rasa kita ni happy go lucky, ada orang rasa kita ni annoying. Hanya orang yang betul-betul kenal kita jer yang tahu tentang perangai kita. Pemikiran setiap orang berbeza. So kita tak boleh nak samakan orang tu dengan kita sebab setiap orang ada kelebihan dan kelemahan tersendiri.
Ada orang memang Tuhan bagi dia segala kelebihan secara semula jadi. Hensem,pandai, aktif. Sesetengah orang tidak diberikan kelebihan macam tu. Tapi untuk mendapatkan kelebihan tu, dia perlu berusaha lebih. Sometimes aku pun curious jugak ada orang ni aku tengok dia, baca buku tanpa dengar explanation cikgu pun dia boleh faham sendiri. And cepat pulak tu menghafal. Kalau aku berulang-kali baca pun still susah faham and perlukan banyak kali explanation.
Kehidupan adalah sebuah cabaran. Dare it!
Kadang-kadangkan aku rasa putus asa, tak nak belajar sebab susah gila nak faham lagi-lagi biology. Tapi, takkan nak mengalah macam tu jer, at least kita try sampailah SPM. If that's our result, so we must accept it. Dalam dunia ni siapa jer yang free daripada masalah. Ada ke orang yang takde masalah? 
Semua orang ada masalah. Dari sekecil budak satu bulan sampailah ke mati semuanya bermasalah. So try confront that problems kindly. Aku rasa kagum gila dengan budak-budak kelas aku tu, memang semangat belajar tu ada. 
And aku kagum dengan seorang budak lelaki kelas aku ni memang ilmu pengetahuan dia luas gila. Ya ampun, sumpah dehhh! Then aku selalu senyum sorang-sorang bila dengar dia buat presentation kat depan. Kadang-kadang benda yang dia cakap tu out of syllibus but sangat best. 
Haha! Aku pun tak sampai tahap tu lagi. Haish! Ada orang kata dia tu memang jenis rajin membaca. Wow. Ok aku tersentaplah jugak. Sebab dalam setahun berapa kali jer aku baca something berunsurkan ilmiah selain buku sekolah? Huish dahsyat. Ok lepas ni kena stop baca novel. Otak aku ni pun cliche jer. 
Erm so yah.. some people always try to change themselves to a better position. But some are not. Some people are very comfortable with their position now. Katakanlah dia tu orang kayakan, tapi dia tak maintainkan kekayaan dia tu, so last-last jatuh merudum jugakkan? 
Tapi ada pulak orang ni memang selalu jer sakit hati dengan kita even kita tak buat salahpun dengan dia sampai satu tahap dia rasa memang nak jatuhkan kita. Haish, buat baik kena kutuk, buat jahat kena kutuk, so nak buat apa? We should change our mentality and mindset actually.
P/S : Redha dalam setiap ujian kunci kebahagiaan.
#KeranaTerpaksaAkuRelakan
 
Amir Rusyaidi©