Review Novel : Love Riddles



LOVE RIDDLES
Penulisan2u
MISZTYRA
Rating : 4/5

Aku beli novel ni sebab tajuk dia, cover dia and the synopsis yang sangat-sangat menarik. And and and jalan cerita dia pun agak menarik. Suka dengan watak Naural yang happy go lucky even dia free hair... and mula-mula tu memang tak puas hati sebab watak dia freehair but at last memang tak expect yang dia berubah atau berhijrah... Yang buat aku beli novel ni sebab equation math yang panjang berjela tu membentuk graf bentuk LOVE... Hahahaha untuk yang suka novel bergenre Komedi Cinta, ini novel yang sesuai. Then, ending dia sangatlah Happy Ending dengan dapat anaknya lagi. So memang bestlah.

So here the synopsis.

Ainun Naural - gadis universiti yang biasa. Dirinya yang suka bermain gitar di bawah pokok di padang UKM menjadi perhatian seseorang yang sering melihatnya dari jauh. Dia tidak pernah menyangka bahawa kehadiran lelaki bertopi itu di dalam hidupnya akan membuatkan cik hatinya berdegup kencang. Saat dirinya basah ditimpa hujan, jejaka misteri itu payungkan, saat dirinya kebasahan, jaket lelaki itu disarung ke badannya yang dingin.
Naural tak nafikan yang dia mula menyukai jejaka yang sering melindungi dirinya dari jauh itu. Namun saat cinta dihulur kepadanya, Naural seperti kaku.
“Sudi awak jadi kekasih saya?”
“Tapi semua ni macam awal lagi. Kita pun baru kenal, kan?”
Jejaka bertopi terus menghilang selepas itu. Naural cuba menjejaki ke bilik piano yang pernah dia dan jejaka bertopi kunjungi bersama, tetapi apa yang dia jumpa hanyalah... bilik yang berdebu dan kotor! Adakah dia hanya bermimpi selama ini?
Kehadiran Luth, jejaka pujaan ramai di dalam hidup Naural, mengembalikan senyuman wanita itu. Cik hati Naural mula terjatuh lagi. Tapi kehadiran Marysa membuatkan cinta yang baru bertunas, layu kembali.
Nak kenal siapa saya? Jom main Love Riddles dengan saya... :P
Teka-teki yang diterima daripada seseorang bagai mengalihkan perhatiannya daripada kekecewaan dengan cinta tak kesampaiannya dengan Luth.
(i) [sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6- x^2) from -4.5 to 4.5] (you)
Sebaris teka-teki ini merungkaikan segalanya. Ia sebuah graf cinta! Antara jejaka bertopi, Luth dan pemberi teka-teki, siapa akhirnya cinta terakhir Naural? 

~Put Your Words~

 
Amir Rusyaidi©