My Old Khazanah...



Hello!Ok here I want to tell you a story.Cerita tentang peti harta karun.Cewah!Hahaha.Korang tahu tadi masa aku tengah dok boring-boring layan movie*Maklumla esok nak balik asrama dah.Sumpah bosan gila nak mati* aku teringat dekat my peti harta karun.Kelihatannya dah hampir 9 tahun aku simpan peti tu kay!Dah hampir reput pun.Seriously!Ok I dont carela.Aku ingat lagi masa tu aku darjah 2..aku pergi kedai Ah Moy tu beli peti harta karun ni.Comel je.haha.Tada! -_- *takpayah nak tada sangatlah!*

Haha bajet nampak lama je benda alah ni.Sampai background pun lantai kayu.Muahaha! XD

Now let me tell you about old khazanah.Haha.Ok
Apa yang ada dalam ni?Tikus?Biawak?Kucing?Kangaroo?Tekalah teka. *woi woi woi takyah tekalah,jawapannya below here.*

Haa!!Nampak tak tu ada monyetlah,ada koala bearla haha.Dan semuanya ada maksudnya tersendiri.Cewah ayat tak boleh nak sedih lagi ke?

U know what?Lama gila aku simpan semua barang ni.Siap ada tarikh lagi hahaha.Ada yang dah lebih 9 tahun aku simpan.Tetiba je tergerak hati nak membuka semua ni yela esok nak balik asrama tuuuuuu!!!!Jap gi aku cerita haha ye ye je kau nih.Ok gambar yg bawah ni,sampul duit raya lol.Mentang2lah nak raya.Haha well aku ni jenis menghargai sampai sampul pun aku simpan*angkut bakul sendiri dowh kau!* -_- Guraula!So kalau nak bagi duit jangan segan2 bagi kat aku,tak payah boh dalam sampul pun takpe.Post je.Kikiki.*Ak alah dia ni bajet comel je*


Then..yang bawah ni almost 4 years aku simpan k.Kenangan masa darjah 6.Maklumla dulu zaman sms,FB,twitter tak merancak lagi so kitorang just guna kad raya je.Ok however,kad raya ni Laila yang bagi.Lepas tu kitorang tak guna dah.Hantar ucapan guna sms je kahkahkah.


Ok yang ni keychain kasut.Hampir 4 tahun juga aku simpan.Sayang benda ni.Sebab keychain ni aku beli dekat R&R Sungai Perak dalam on the way nak balik kampung.Rindu gila sebab dah lama tak balik.Boleh gila meroyan kalau tahun ni still tak balik.Huhuhu!


Ok yang bawah ni confirm ramai pernah tengok.Tau tak apende ni? *Tau. -_- Button badge* hehehe sorry.OK yang ni baru je aku dapat bulan 12 hari tu.Ini bermaksud aku dah diiktirafkan sebagai Blogger femes.Cewah! *ee jangan perasanlah kau!* *k*


Haa yang bawah ni aku tak ingat pulak siapa punya.Well as I know ni my sister's friend yang bagi.Baik gilakan? *Eleh,keychain je pun* Ah lantak ceh!Hmm fyi monyet ni dah hidup dalam peti tu selama 4 tahun.Lama betul dia hidup.


Yang ni pun diorang bagi.So sweet... *Cakaplah so sweet..* huh!


Keychain ni pulak dah hidup dgn aku selama 2 tahun.Yang ni aku beli dekat Universiti Malaya masa buat rombongan pengawas pusat sumber.


Yang ni pun sebenarnya my sister's friends bagi.Kiranya hak milik kakak akula.Haha.


Uish pistol ke tu.Lol.Haha aku pun tak taulah ni binatang apa.*Tangkal!* *Hotak hang!* Tapi yang pasti ni Izzah bagi masa kitorang terserempak dekat IOI Mall.Masa ni aku nak masuk SEMESRA dah.Mula2 dia nak bagi masa kat sekolah tapi aku tak pegi..so tetiba je jumpa kat IOI.muahaha XD.


Haa binatang beruang koala ni pulak dah hidup lebih 3 tahun.Masa aku dapat ni time tu aku form 1.Hazim bagi.Masa tu dia baru balik dari Australia.Oh ya aku ingat lagi aku pernah ejek dia yang dia dh bankrup lepas pergi overseas sebab tak habis2 pinjam barang aku.Ish!Haha tapi gurau je k.Sorry hazim.I have changed!!Thanks for this cute bear.


Return to kad raya...Ni aku beli kat my friend masa darjah 6.His name is Faiq.Kitorang dah putus hubungan lepas dia ni masuk MRSM Serting.Semoga happy selalu macam dulu.Aku beli kad ni sebab aku tertarik dengan dalaman dia yang agak 'bombastik'.Sumpah cun!


Ni kad ucapan yang dia bagi....Rindu gila time ni.Time tu kitorang dok guna kad raya bagi ucapan.Sekarang ni haha guna FB,sms,twitter je ucap raya.


Dan yang kat bawah ni namanya sampul karat.Sebab apa?Tengoklah betul2.Dah ada tompok2 kuning menandakan dah lama dah aku simpan benda alah ni dalam peti 9 tahun tu.Huhuhu!


Nampak tak tu macammana excitednya aku kumpul kad raya.Ni ada yang dah hidup 9 tahun dah dengan aku.Still simpan and takkan buang sebab belum tentu 10 tahun akan datang kad raya dipublishkan.So ini hanyalah kenangan.Huhuhu!



Tengok ni.Haha bekalan dari korea!!!!SI Hazim ni jugak yang bagi masa ni aku nak pindah SEMESRA..Dia ni biasalah kuat melancong and aku still terima hadiah dari dia walaupun kitorang dah kurang rapat.Dia baik!!!!!!!!Even dia annoying haha ceh dalam aku puji2 dia pun still ada perkataan jahat.haha sorry zim.Bukan selalu..kau pun dah tak jumpa aku.Haha yay!


Bookmark k.Even comel tapi berharga k.Jangan pandangku sebelah mata *singing*


Ok tu jer untuk hari ni dan seterusnya..Esok aku dah kene balik asrama.Huwargh!!!Boring gile nak mati.tolonglah sampai mati pun takkan aku kata duduk asrama tu best.So please!And aku mohon doakan aku selamat selama 2 tahun di bumi Semesra.Sorry for my entry yang agak kepelikan kali ni.Harap tak terasa seandainya ada perkataan yang menyinggung perasaan or whatelse I'm so sorry.Tak sengaja k.*jangan touching takut aku gelisah pulak kat sana* *jangan sedih k* hahahah poyo gila.Actually I'm not poyo pun.so sudi2lah beramah mesra dengan aku.Lagi2 dah dekat raya ni.Ceh puasa pun lambat lagi.

And lastly thanks for reading my entry kali ni.Hope happy gile.Haha


Ok so selamat berpuasa dan selamat menyambut ramadan al mubarak!!!Eh last message!Jangan lupa baca novel gua!InsyaAllah akan tamat pada bab 100 something.*Panjang gila* Of cozla...novel aku tu dah boleh mengalahkan sinetron indonesia.Haha gurau jela.Erm so yah jumpa 2 minggu lagi....InsyaAllah hujung bulan ni blog ni akan kembali meriah.Haha cewah!Sorry!XOXO.

Nak nyanyi boleh?Lagu yang selalu aku nyanyi dekat Ammar,Iqbal and yang lain haha sampai diorang boleh hafal and even satu kelas sekalipun.hahahaha hebat betul penangan aku.agak annoying jugakla bila aku nyanyi. *-_- lah..ingatkan dah habis tadi*

Ku lakukan semua hanya untukmu
Biar kau tak mengerti apa maksudku
Namun masa terlalu singkat
Untuk aku buktikan padamu
Untukku...buktikan padamu

Kujejak tiap haluan dia tuju
kerna kuhanya mahu
menjadi seperti dia
kuharap malam tak muncul bintang
kerna mereka tahu aku tak sama

Jalani hidupku jadi dirimu
Mencari sesuatu yang pernah hilang
Namun hidup terlalu singkat
Untuk aku buktikan semua
Untukku....buktikan semua...

5 Minutes

Made by me!*cewah sempat lagi promote*
Heyy sistah and bro!Love to meet me? *gedik tul ayat hang!Malas aku nak baca* hahahha.Joking ah.Tak yah ah nak serius sangat.Ok ini entry yang emo sikit.Sikitla tak banyak pun.Minta 5 minit baca k.Ah tak sampai 5 minit pun actually.Aku tak tahu nak start dari mana and how.But this is what I want to tell you..Aku takut..Takut pada masa akan datang.Fobia pun ada.

Aku ni bukan nak cakap aku ni perfect gila nak mati tapi please understand me for 5 minutes only.Korang tahu zaman sekarang ni dah tak selamat dan maybe takkan selamat.Jenayah terlalu banyak.Curi.Rogol.Buli.Bergaduh.Berzina tu pun actually satu jenayah.Gegirl zaman sekarang ni pun bukan main galak lagi dengan perangai tak senonoh depa nuh.Dah tak ada nilai adab dan sopan.Terlalu taksub dengan dunia ke minah2 sekalian?

Mana nilai murni,kesopanan perempuan yang diwarisi sejak turun temurun?Takde!Dah hancur!Kalau ada pun hanya segelintir je...

Aku ingat lagi aku baca satu paper ni,pasal transaksi dosa apabenda tah tu...Budak2 perempuan sanggup nak menggadaikan maruah depa demi dapatkan gajet-gajet mahal.Woi!Korang sedar tak gajet-gajet mahal camtu tak semahal maruah korang yang senang-senang nak digadaikan?!Korang fikir gajet-gajet boleh korang bawak masuk kubur dan selamatkan korang.No!Exactly no.Jangan jadi bodohlah.Tuhan bagi akal untuk kau berfikir.

Yang lelaki pun sama.Dah tak reti nak berpegang pada adab dan sopan.Agama ditolak ke tepi.Isu bergaduh!Isu merogol!Isu mencuri!Kebanyakannya orang Melayu weh!Orang melayu!Korang sedar tak?Kita duduk dekat tanah melayu tapi macam ni perangai orang melayu?!Lepastu banyak baby-baby dicampak dan dibuang.Oh lepas dah buat tak reti pulak nak bertanggungjawab?Itu orang melayu?Ergh!Memalukan....

Sorry to saylah kalau ada kata-kata yang menyinggung or whatever I dont care.Even aku tak tinggal masa zaman dulu tapi hidup zaman dulu is better than now.Kurang kesesakan,kurang jenayah.Kurang dari segala kurang.Teknologi dan kemajuan berjaya merosakkan manusia.Maybe susah nak percaya.Tapi itulah realitinya..Congratulations,technology!!! *tepuk tangan sambil buat muka toya*

Tengok negara jepun.Walaupun bukan negara Islam tapi cara hidup diorang seperti orang Islam..Jaga kebersihan.Hormat orang lain.Negara kita?Ada macam tu?Takde...kalau tengok tandas kat sekolah,sumpah kotor.Najis bersepah sana sini.Itu korang punya kebersihan?Kalau orang Jepun datang sini pun dia tak selera nak masuk tandas tu.Kebersihan tu bukannya tanggungjawab tukang sapu,pencuci lantai,cleaner semua tu.Bukan!Tapi tanggungjawab semua orang.Ah!Even kalau semua orang ada kemahuan untuk menjaga kebersihan,tukang sapu,cleaner and yg sewaktu dengannya tu takkan wujud.Haha.Sorry to say tapi tulah kenyataannya.Malaysia ni dah tak selamat.Undang-undang tak ketat langsung.

For conclusionnya,Malaysia ni memang dah tak selamat.Orang Bangla,Indon,Nepal dan yang seangkatan dengan grup2 ni dah bertambah-tambah dah.Kalau korang pergi KL...korang takkan rasa yang korang ada kat Malaysia..tapi korang sebenarnya ada dekat Indonesia.Ada dekat Bangladesh.Bila naik bas awam,kalau buat banci...orang asing yang banyak naik.Yes!Sorry aku direct jer taip..memang tu yang berlaku sekarang.

Sama ada kita suka ataupun tak suka,hakikatnya korang kena terima...50 tahun lagi bumi Malaysia akan penuh dengan orang Indon.Anak cucu korang sendiri maybe akan mempunyai suami atau isteri dari negara luar...Sebab masa tu mereka tidak lagi mengenali orang Malaysia.Sebab celik2 mata jer orang indon dan bangla yang ada depan mata.Haha.

So sorry for my entry kali ni...kali ni aku straight to the point jer.I dont care whatever you want to say because this is my opinion!Aku dah cakap yang entry aku kali ni penuh emosi eh tak sikit jer.Klah anything?Comment jer.

So for boys and girls....stop stoplah couple bagai...Takdenya seksa korang kalau korang tak couple.Lagi bahagia adalah.Bahagia dari maksiat.Bila dah clash atau terlanjur barulah tergedik2 menangis macam drama filem tamil.Eh tak drama melayu sebenarnya.Bajet buat drama murahan tu...Ah dah banyak sangat 'teater' free yang ending dengan sedih macam tu masuk dalam paper.Takkanlah sikit pun korang tak ambil iktibar.Haish....Ah!Tak guna pun sebenarnya aku cakap cam ni sebab korang akan still buat.Pak ustaz dan ustazah dah banyak bagi ceramah...tak jadi jugak.Pendidikan Islam yang korang belajar dari darjah 1 sampai sekarang kat sekolah takdenya korang ambil iktibar.Semua tu dipelajari sekadar untuk dijawab di atas kertas.Lepas dapat keputusan cemerlang semuanya dibiarkan dan dilupakan.

Orang kata buka aurat tu dosa..tapi still buat jugak..Haish..Aku tak kata yang aku ni perfect gila nak matiiiiii...tapi just bagi nasihat sebab Malaysia dah tak selamat...

Malaysia dah tak selamat!Malaysia dah tak selamat!Rakyat Malaysia dah tak selamat!

K bye!! =="
 
Amir Rusyaidi©