Nota Buat Sahabat


Sahabatku...Tika kita membuka naskhah hati yang penuh cela dan duka,Allah menutupnya dengan penuh hikmah dan kebaikan.

Tika kita menyangka bahawa kitab hidup hanyalah tulisan-tulisan luka,Allah menterjemahkannya dengan penuh hikmah dan penuh warna.

Tika kita ingin mengalah dan tunduk pada malam yang gelap dan pahit ; tika malam tiada bulan,tiada madu,Allah berikan sebuah rasa yang bernama cinta.Mengapa kita ketepikan Dia ketika meratap dalam zikra rindu,sedang langit malam semakin cerah menunggu fajar baru?

Dalam hidup ini sahabatku...kita diberi masa untuk merasa dan kita akan pulang untuk dinilai dengan penuh adil dan saksama.

Menangislah sahabatku...pada ketika kau memeluk purnama memeluk senja.Dakapilah bait-bait perjalanan susah payah itu yang ia kemudiannya akan menunjukkanmu ke jalan yang terang.Pada saat kau berduka,tiada pernah mahu kau bandingkan dengan saat-saat yang membuatmu ketawa kerana bagimu cinta-Nya telah menjadi penawar untuk segala rasa.Yang datang mahupun yang pergi.Segalanya tiada beza.
Lahiriah alam adalah tipuan sedang batinnya adalah pelajaran.Maka nafsu menatap pada lahiriah tipuannya sementara hati melihat kepada pelajaran yang tersembunyi di dalamnya.

Sesungguhnya kehidupan ini dijadikan hina hanya sebagai hiasan dan sesuatu yang indah bagi nafsu,maka ketika nafsu melihat kepada eloknya kehidupan yang rendah ini ia pun teruji dengannya.Sementara hati seorang Mukmin jika melihat kepada hakikat kehidupan yang rendah ini maka mereka akan menyaksikan perbuatan Allah yang ada di dalamnya.
Sheikh Ibnu Atha'illah mengingatkan bahawa : 
"Jika kita melihat alam lalu terpedaya,itu petanda kita masih melihatnya dengan mata nafsu.Namun jika kita melihat alam,lalu kita mengambil pengajaran daripadanya bererti kita memandangnya dengan mata hati."

"Singkatnya perjalanan yang hakiki adalah jika perjalanan dunia ini tersembunyi darimu,hingga engkau melihat akhirat itu lebih dekat kepadamu berbanding dirimu sendiri.."

Sahabatku...Adakala Allah memberikan kita kesenangan dunia tapi Dia tidak memberikan kita taufik dan pemahaman.Kadangkala Allah tidak memberikan kita kesenangan dunia tapi Dia berikan kita taufik dan pemahaman.Bagaimana jika Allah tidak memberikan kita kesenangan dunia dan juga tidak memberikan kita taufik dan pemahaman?

Sahabatku...kehidupan ini tidak dapat dibeli sesungguhnya.Kematian akan tetap menghampiri.Dan rugilah bagi mereka yang diberi peluang mengembara di dataran kehidupan tetapi lupa jalan pulang.Yakni lupa Tuhan.

Hidup ini adalah sebuah penjara yang indah!
Di dalamnya kita terperangkap lalu mengenal diri.
Di dindingnya kita mencatat rasa luahan dari kurungan.
Lalu kita mula menyedari diri siapa kita!
Didalam kurungan itulah kita mengenal diri,mengenal cinta.
Di dalamnyalah kita mengenal doa,mengenal harap. 

Hidup ini adalah sebuah penjara yang indah!
Dari karangan bebunga derita,kita lurutkan tasbih cinta
Dari jejaring besi dunia,kita mengharap cahaya.
Lalu kita seru cinta,kita seru nama-Nya.

Demikian indah hidup ini...
Walaupun ia hanya sebuah penjara.
Dari penjara inilah kita melihat betapa indahnya sebuah kematian.
Betapa indahnya untuk bertemu DIA!

#IzinkanMimpiBerulang  #ZaharahMuhammad 

P/S : Nasihat untuk diri sendiri dan sang pembaca.Ini saja yang mampu saya berikan buat entry kali ini.Kata-kata yang saya petik dari novel yang memberi seribu satu manfaat dari awalnya hingga ke akhirnya.Sebenarnya banyak lagi kata-kata yang berfaedah yang terdapat dalam novel ini tetapi tak cukup masa.Semoga bermanfaat!!

Assalamualaikum, #NakBalikAsramaDah


~Put Your Words~

 
Amir Rusyaidi©